Lasi

Mitä on karkaistu lasi?

Lasi kuumennetaan lähes sulamispisteeseen ja viilennetään ilman avulla nopeasti. Näin se saavuttaa n. kuusinkertaisen luujuuden tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistua lasia käytetään mm. ovissa, lasiseinissä, pöydän suojalaseissa.

Mikä on laminoitu lasi?

Kaksi lasia laminoidaan yhteen ja väliin tulee muovikalvo. Laseja on eri paksuisia käyttökohteesta riippuen. Esim. Auton tuulilasi on laminoitu lasi, muut lasit karkaistuja. Laminoitua lasia käytetään esim. kaiteissa joissa on tippumisvaara. Jos lasi hajoaa se pysyy paikallaan muovikalvon takia.

Mikä on karkaistu ja laminoitu lasi?

Lasia käytetään silloin, kun tarvitaan erityistä lasin kestävyyttä. Ensin kaksi lasia karkaistaan, jonka jälkeen ne laminoidaan vielä yhteen. Käyttökohteita ovat esim. tolpattomat kaiteet.

Kuinka paljon lasi kestää lämpöä?

Tavallinen lasi hajoaa herkästi lämpövaihteluiden takia, mutta karkaistu lasi kestää jopa 320 astetta ja äkillisiä lämpötilan vaihteluita. Sen takia se käy erinomaisesti esim. saunan lasioviin ja seiniin.

Karkaistua lasia voi myös käyttää kiukaan takana lämmönsuojalasina. Silloin lasin pitää olla seinästä muutaman sentin irti, että ilma pääsee kiertämään lasin taakse.

Tuleeko karkaistuun lasiin naarmuja?

Kyllä, kuten tavalliseenkin lasiin.

Kuinka karkaistu lasi kestää?

Karkaistu lasi kestää erinomaisesti vääntöä, lämpötiloja ja tylppiä iskuja. Sen sijaan karkaistu lasi ei kestä kosketusta kovaan esim. kiveen tai toiseen lasiin taikka teräviä iskuja.

Mikä on satiinilasi?

Satiinilasi tehdään hapolla etsaamalla isoilla lasitehtailla Euroopassa. Etsattu tai satiinilasi on sama asia. Sitä saa yleisesti Suomesta kirkkaana, rautavapaana kirkkaana, pronssin ja harmaan värisenä.Lasin läpi ei näy, mutta valo pääsee kulkemaan. Korkeintaan hahmon voi nähdä, jos kohde on lähellä lasia.

Saunan lasitus

Mistä lasista saunan lasit tehdään?

Aina karkaistusta lasista. 8 mm tai paksummasta.

Onko jotain standardikokoja?

Tehdään aina mittojen mukaan. Mitat otetaan, kun aukon pinnat ovat valmiina.

Mikä on karkaistu ja laminoitu lasi?

Lasia käytetään silloin, kun tarvitaan erityistä lasin kestävyyttä. Ensin kaksi lasia karkaistaan, jonka jälkeen ne laminoidaan vielä yhteen. Käyttökohteita ovat esim. tolpattomat kaiteet.

Mitä värejä on mahdollista saada?

Kirkas, rautavapaa kirkas, harmaa, pronssi ja musta.

Mikä ero on rautavapaalla kirkkaalla lasilla ja tavallisella kirkkaalla lasilla?

Rautavapaassa lasissa ei ole rautaa ja se viherrä läheskään niin paljon kuin tavallinen kirkas. Yleisesti ottaen kaikki talon ikkunat ovat tavallista kirkasta lasia, mutta ne ovat yleensä 3-6 mm paksuudeltaan. Mitä paksumpi lasi, sitä enemmän se vihertää.

Koska sitten kannattaa ottaa rautavapaa kirkas lasi tavallisen sijaan? Rautavapaata lasia kannattaa käyttää silloin, kun ympärillä on vaaleita värejä. Jos on tummia pintoja niin lasi ottaa värin ympäristöstä itseensä eikä eroa juurikaan ole tavalliseen kirkkaaseen lasiin verrattuna.

Kuinka leveä oviaukko kannattaa tehdä saunaan?

Jos ovi tehdään ilman karmeja,riittää 700-800 mm ihan hyvin. Karmit vievät aukosta 60-80 mm, joten niiden kanssa 800 mm on hyvä leveys.

Tarvitaanko oven päälle erillinen lasi?

Ei tarvita, mutta jos huonekorkeus on 2300 tai enemmän, on ovea mukavampi käyttää, kun se tulee vähän kevyemmäksi. Pitää kuitenkin huomioida, että ylälasin alareuna ei tule liian alas. Yleensä nousu lauteille on heti oven jälkeen. Oven yläreunaan jää myös pieni rako katon ja lasin väliin ja sieltä karkaa löyly jonkin verran.

Käytetäänkö ovessa erillistä kiinnipitolaitetta esim. magneettia?

Ei käytetä. Lasiovi pysyy keskittävien saranoiden avulla kiinni tai aukiasennossa. Myös löylyä heitettäessä.

Lasikaiteet

Kuinka korkea pitää kaiteen olla?

Asunnoissa kaide pitää olla 900 mm korkea enintään 3000 putoamiskorkeuteen asti. 1000 enintään 6000 putoamiskorkeuteen asti ja siitä yli 1200 korkea. Kuitenkin asunnon parvekkeen tai terassin kaiteen pitää olla 1000 korkea vaikka putoamiskorkeus olisi 3000 tai alle.

Saako kaiteen alareunassa olla rako ?

Saa, mutta rako ei saa olla lasin ja lattian välissä yli 60 mm.

Kuinka paksu lasi pitää olla kaiteessa?

Tämä pitää katsoa tapaus kerrallaan. Paksuuteen vaikuttaa lasin kiinnityspisteiden välinen matka, tolppien väli tai tuleeko kaide ilman tolppia. Kuitenkin vähintään 4 +4  eli 8 mm. Yleisissä tiloissa on eri säännöt. Kaiteisiin laitetaan aina laminoitu lasi tai karkaistu ja laminoitu lasi.

Saako laminoitua lasia eri värisinä?

Kyllä saa. Yleisimmät värit on kirkas, harmaa, pronssi tai opaali. On myös Vanceva-kalvoja, joilla saa loihdittua vaikka keltaiset lasit. Väri laminoituihin laseihin tehdään yleensä muovikalvon väriä vaihtamalla.

Mitä pitää huomioida jos haluaa lasikaiteen?

Ison asia, joka pitää huomioida kaiteen kiinnitykselle, on tarpeeksi vankka alusta. Usein tätä ei ole huomioitu.Kaiteen törmäyskuormasta iso osa kohdistuu kaiteen jalkaan tai alakiskoon, joka on kiinnitetty lattiaan. Tämä pitää ottaa aina huomioon runkoja rakennettaessa.

Lattialämmityskaapelin asennuksessa pitää myös huomioida kaiteen kiinnityskohta.

Minkälaisia lasikaiteita teiltä saa?

Meiltä saa tolpattomia kaiteita,jotka tehdään alakiskolla tai pistekiinnitysheloilla. Ulos saa alumiinitolpallista kaidetta.

Keittiön välitilan lasit

Millaisia lasivaihtoehtoja on tiskin ja yläkaappien väliin keittiöön?

Yleisin lasi on taustamaalattu valkoinen lasi ja se on usein vihertämätöntä lasia, jolloin lasi on puhtaan valkoinen. Jos käytetään kirkasta lasia,kannattaa huomioida taustan väri. Jos tausta on tumma, kelpaa tavallinen kirkas lasi, mutta jos tausta on vaalea suosittelemme rautavapaata kirkasta lasia, joka ei viherrä eikä muuta taustan väriä. Suosittelemme aina, että keittiön taustalasit on karkaistua lasia. Se kestää paremmin iskuja ja lieden takana lämpötilan vaihteluita. On myös mahdollista teipata lasin taustaan joku kuosi tai kuvio, jonka voi itse valita.

Suihkuseinät

Saako teiltä erikoismittaisia suihkuseiniä?

Kyllä saa. Kääntyvänä tai kiinteänä seinänä. Lasina käytetään yleensä 8 ja 6 mm karkaistua lasia. Myös suihkukopit tai liukuoviseinät tehdään aina erikoismittojen mukaan.

Lasiseinät

Minkälainen ääneneristävyys teidän seinissä on?

Kiinteitä lasiseiniä saa isollakin ääneneristävyydellä. Ovi on seinän heikko kohta mitä tulee eristävyyteen. Kääntyvällä ovella ja alumiinikarmilla saadaan arvo n. 35 db, joka on jo ihan hyvä. Se riittää jo monessa toimistokäytössä. Liukuoviin jää aukko kiinteän lasin ja oven väliin, joten tästä ääniaallot kulkevat paremmin läpi. Näillä ovilla db arvo on n. 25. Kauttamme on myös mahdollista saada desibeliseiniä, mutta niitä harvoin tarvitaan kotikäyttöön.

Mitä lasia käytätte lasiseinissä?

Riippuu kohteesta. Yleisin asuntojen lasiseinä tehdään 8 mm karkaistusta lasista. Se riittää yleensä normaalikäyttöön ja ääneneristävyyteen. On myös mahdollista tehdä seinä paksummilla laseilla tailaminoiduilla laseilla, joissa on sound control -kalvo. Tämä lisää eristävyyttä.