Jari Gustafsson on pitkän linjan ammattilainen ja toimiikin mentorina uusille asentajille. Haastattelimme Jaria lasiasentajan työstä.
Mikä erityisesti sykähdyttää lasiasentajan työssä?
“Asennusprosessi on nopea ja näyttävää pintaa tulee nopeasti valmiiksi. Vaikka se onkin vähän klisee, mutta on pakko kuitenkin mainita; Kädenjälki on heti nähtävissä, näinhän se aina on, kun käsitöitä tehdään. Asentajan työ on meillä myös todella itsenäistä, itse voi usein päättää myös työajat. Eli työnjohtajan kanssa käydään läpi viikkokalenteri, jossa on sillä viikolla hoidettavat asennukset, mutta itse voi päättää sitten, että kuinka paljon asentaa esim. maanantaina ja kuinka paljon perjantaina, kunhan vain sopii asiasta asiakkaan kanssa”, Jari kertoo. Hän myös korostaa sitä, että työ on siistiä sisätyötä useimmiten ja jos ulkona tehdään töitä, on varustuskin aina sään mukainen.
Huomioon on otettava oma jaksaminen. Työ on osin raskasta, koska lasi on painava materiaali ja usein lasit nostetaan käsin. Nostureita käytetään vain korkeimmissa paikoissa, ja kun lasi on niin painava, ettei sitä ole mahdollista käsin nostaa. Työergonomia on erittäin tärkeää ja on myös pidettävä kroppa ja lihakset hyvässä kunnossa. Helsingin toimistolle onkin rakennettu pieni punttisali, jossa kaikki työntekijät saavat käydä lihaksiaan vahvistamassa kellonajasta riippumatta.
Erilaiset haasteet asentajan työssä – onko niitä?
Toki lasiasentajan työssä on myös haasteita. Kun kaikki tehdään mittojen mukaan, niin tämä vaatii sen, että lasitettava aukko ja kaikki pinnat on oltava valmiina ennen kuin päästään mittaamaan ja tilaamaan tuotteet. Lasien valmistuksessa menee oma aikansa, ja kun rakentamisen loppuvaiheessa kaikella on aina kiire, niin se asettaa myös asentajille omat haasteensa. Kaikki pienetkin asiat tulee huomioida pieteetillä, jotta aikataulukin pitää eikä myöhästymisiä tule. Jari kertoo myös, että kun lasien asennus on valmis ja omia työkaluja kasataan jo poisvietäväksi, niin usein muuttolaatikot tulevat vastaan. Eli todella ollaan rakentamisen loppuvaiheessa eikä myöhästymisiä saa tapahtua.
Entä kustannukset?
Vaikka lasiseinät itsessään maksavat paljon, niin usein se tulee kokonaiskustannuksiltaan edullisemmaksi verrattuna tavalliseen seinään. Esimerkiksi kylpytiloissa kustannuksia tavalliselle seinälle tulee vesieristeistä, laatoituksista jne.
Ja vaikka työ on pääsääntöisesti sisätyötä, niin myös ulkona talvella tehdään töitä. Varustus on aina asianmukainen, mutta Suomen talvi tuo omat haasteensa. Terassilasituksia tehdessä kädet altistuvat pakkaselle, sillä lasi ja alumiini materiaaleina keräävät kylmää.
Asiakasneuvonta osana palvelua
”Autamme asiakkaitamme ennen ja jälkeen lasitusten ja meidät tavoittaa useista kanavista. Nykyisin esimerkiksi Instagramista on tullut meille tärkeä asiakaspalvelukanava. Me palvelemme siellä, missä asiakkaamme ovat. Asiakkailta tulee usein kysymyksiä paitsi tietty hinnoista, mutta myös esimerkiksi lasien puhdistuksesta, erilaisista lasitusratkaisuista ja CE-sertifikaateista”, Jari kertoo.
Miten lasiasentajaksi pääsee?
Suomessa ei ole varsinaisesti koulutusta lasiasentajan ammattiin, mutta joitakin satunnaisia kursseja saattaa löytyä. Asentajan työn oppii tällä hetkellä vain tekemällä. ”Meillä on aina kokeneempi asentaja opettamassa aloittelevaa asentajaa”, sanoo Jari.
Lasin kierrätys
Kun kyse on tasolaseista, kuten saunan lasiseinistä, ikkunoista, lasipöydistä jne, niin niille on oma kierrätyspaikka. Tasolasien sekaan ei saa laittaa ns. tavallista lasia. Tasolasijätteestä tehdään uutta lasia. Sen sijaan laminoidulle lasille, jossa on pvb-kalvo välissä, on oma kierrätysprosessinsa, koska se on ongelmajätettä. Kaikki lasiliikkeet kierrättävät omat lasinsa.
Jäikö jokin askarruttamaan mieltä? Lähetä meille kysymys Facebookissa, Instagramissa, sähköpostilla tai voit myös soittaa meille!